lauantai 5. huhtikuuta 2014

Etätehtävä 4.4.2014

Kerro omin sanoin mitä raudan ruostuessa tapahtuu metallin pinnalle?
Ruostuminen on hidasta palamista, kuten esim. lahoaminenkin. Metallin pinnalle muodostuu ruostetta, joka taas puolestaan muodostuu siitä kun rauta-atomit hapettuvat veden ja hapen vaikutuksesta.

Mitä tarkoittaa SA2½
Se tarkoittaa hyvin huolellista suihkupuhdistusta.
Paljain silmin tarkasteltaessa ei pinnalla saa olla näkyvää öljyä, rasvaa tai likaa eikä valssihilsettä,
ruostetta, maalia tai vieraita aineita. Pinnalle jäävät epäpuhtaudet näkyvät korkeintaan heikkoina
värjäytyminä, laikkumaisina tai juovamaisina varjostumina.

Minkä kokoisia suuttimia käytetään pohjamaaliruiskussa (HVLP)? 
HVLP -ruiskujen suutinkoko vaihtelee 1.2 mm ja 1,4 mm välillä. Pohjamaaliruiskujen suutinkoko on yleensä 1,7 mm ->

Millaisiin maalaustöihin korkeapaineruisku soveltuu parhaiten?
Korkeapaineruisku on ns. urakkamiehen ruisku. Sitä käytetään laajoille pinnoille, ja töihin jotka vaativat nopeutta, eivätkä niinkään korkeaa laatua kuin hvlp -ruiskulla.

Selitä omin sanoin miksi hallin siisteys on tärkeää?
Halli pitää pitää siistinä jo palokuorman takia. Lisäksi mitä likaisempaa hallissa on, sitä enemmän pölyä ja roskaa menee maalauksiin! Kuten Jan sanoi, ammattiimme kuuluu suurilta osin siivous ja paikkojen pitäminen puhtaana ja kunnossa.

Mitkä ovat ruiskumaalarin suojavarusteet?
Haalari, hanskat, hengityssuojain, turvakengät, ja lasitkin olisivat hyvät. Varsinkin tilanteissa joissa on vaarana että maalia roiskuu silmiin, tai maalaa vaikka pienessä tilassa kaverin kanssa, kannattaa käyttää laseja.

Miksi hengityssuojaimissa käytetään etuvanua?
Hengityssuojaimen käyttöikä pitenee sillä paljon. Hengityssuojainta kannattaa pitää myös säilytyspussissa kun sitä ei käytä.

JAUHEMAALAUS
Ensiksi kappaleelle tehdään tarvittavat pohjatyöt esim. suihkupuhdistus tarvittaessa. Kappale ripustetaan telineeseen hyvin, ja puhalletaan huolellisesti puhtaaksi. Kappaleen telineeseen kiinnitetään maadoituspiuhat. Jauhemaalausruiskuun valitaan jauhe ja se täytetään. (Muista suojavarusteet! Pölymaski, lasit, haalari, kengät.) Kappale maalataan, maadoituspiuhat otetaan pois, laitetaan paksut hanskat käteen, ja työnnetään uuniin jonka lämpötila on noin 200 astetta. Jauhepaketin kyljessä lukee yleensä aika. Se on lähes aina 10 min. Kappale otetaan ajan kuluttua ulos (hanskat!) ja annetaan jäähtyä jonkin aikaa. Ylitse jääneet jauheet kaadetaan takaisin laatikkoon ja jauhemaalausruisku puhdistetaan paineilmalla.

Kuinka kalvonpaksuus mitataan:
Märkäkalvomittarilla? Märkäkalvomittari asetetaan märkään maalipintaan. Tulos on korkeimman hampaan mikä on osunut maalipintaan ja seuraavan hampaan väliltä.
Kuivakalvomittarilla? Laite käynnistetään ja painetaan hellästi kuivaa maalipintaa vasten. Laite kertoo tuloksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti